Geschiedenis

Hendrik Joannes Zick, geboren in 1950 te Rotterdam, groeide op in een muzikale familie. Hij leerde op jonge leeftijd vioolspelen. Zijn moeder, die violiste was, inspireerde hem om vioolbouwer te worden. Via haar kwam hij in contact met Max Möller, een bekende vioolbouwer in Amsterdam die al jarenlang diensten verrichtte voor haar en haar moeder.

Vioolbouwmeester in wording

Zo studeerde hij aan de gerenommeerde internationale vioolbouwacademie Staatliche Berufsfach- und Fachschule für Geigenbau in 1975 te Mittenwald in Duitsland. Na de afronding met een einddiploma en vele praktijkjaren bij vioolbouwmeesters Otto Laudi in Regensburg en Hubert Schnorr in Hamburg, heeft hij zich gevestigd in Eindhoven in 1980. Sindsdien werkt hij al dertig jaar als een zelfstandige vioolbouwmeester.

Met zijn vrouw Dorotka (sociologe) die betrokken is bij de organisatie en administratie in de zaak, probeert Zick zijn klanten zo goed mogelijk van alle wensen te voorzien. Zijn cliënten zijn van jong tot oud, uit de omgeving tot van verre, van beginners tot ervaren virtuozen. Zijn instrumenten worden ook bespeeld door vele musici in Nederland en in een aantal landen in Europa, de Verenigde Staten, Canada en Azië.

Onderzoek

Tijdens de praktijkjaren in Duitsland (bij bovengenoemde vioolbouwmeesters) heeft hij deelgenomen aan verschillende akoestiek- en lakonderzoeken over strijkinstrumenten. Al jaren is hij bezig hoe de relatie tussen deze twee elementen is. Met medewerking en advies van technische wetenschappers streeft hij naar optimale klank.

Bovendien verrijkten veelvuldige bezoeken aan verscheidene musea en ateliers in Europa en de Verenigde Staten zijn kennis en ervaring.

Concoursen

Naast zijn werkzaamheden in het atelier doet hij ook mee aan verschillende internationale vioolbouwconcoursen, waaronder een wedstrijd in Cremona (diploma, 1976). In 1983 heeft hij tijdens het vioolbouwconcours in Kassel voor zijn eigen cello een prijs voor de klank gewonnen.